Yemek tarifi, moda giyim, gezi, paylaşım blogu

14 Ekim 2013 Pazartesi

hurmalı kömbe (baharatlı kurabiye)

baharatlı kurabiye

BABALAR YÜKÜNÜZ ÇOK AĞIR..!
Peygamberimiz (s.a.v) bir gün şöyle buyurdu:
Yazıklar olsun ahir zaman babalarına..!
Bunun üzerine ashap sordu:
Yoksa müşrik mi olacaklar..?
Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurdu:
Hayır, Müslüman kalacaklar, ama çocuklarına dini öğretmeyecek ve hatta çocukları dini öğrenmek istediklerinde, onlara engel olacak ve onları dünya malı kazanmaya sevk edeceklerdir.
İşte ben böyle babalardan uzağım, onlar da benden uzaktırlar.

[Müstedrek'ül-Vesâil, c.2, s.625] /



Sadece babalar değil anneler ve büyükler olarak hepimizin yükü ağır. Evlatalarımıza karşı sorumluluklarımız var. Elhamdürillah Müslümanım demek yetmiyor.Dinimizin gereklerini yerine getirmek zorundayız.Öncelikle dinimizin istek ve gereklerini kendimiz iyice öğrenip araştırmalı sonra da çocuklarımıza öğretmeliyiz.Tabi ki zorla ,baskı yaparak değil güzellikle.Dinimiz hoş görü,anlayış,güzellik dini.Sevdirerek anlatmak lazım.Çocuklar kamera gibi ne görürse ne duyarsa onu hafızasına kaydeder.Küçük yaşlarda öğretmek ,eğitmek daha kolaydır.Eğer çocuğunuz çizgi film izlemeyi seviyorsa arada dini  çizgi filmler izletilebilir diye düşünüyorum.Tabi bu benim fikrim.Sizlerinde başka önerileriniz varsa yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.
Normal çocuk eğitimi ya da din eğitimi olsun aile faktörü çok önemli bence.Günlük koşuşturmalar içinde bazı şeylere fırsat olmayabilir.Baba işe gidiyor,akşam geç saatte işten geliyor.Yemek ,tv falan derken kısa bir süre çocukla oynayıp yatıyor.Onlarda haklı tabi ki .Böyle durumlarda biz annelere çok iş düşüyor.Bence babanın eksiğiniz anne tamamlamalı.Çocuğun eğitimi konusunda daha fazla vakit ayırmalı.Tabi çocuğa öğretilenleri baba da desteklemeli.Mesela anne çocuğa  yemekten sonra elhamdülillah ,Yarabbi şükür ya da eline sağlık demeyi öğretiyorsa,çocuk bunlardan birini dediğinde baba da aynısını söyleyip aferin demeli.

Hatay'ın meşhur bayram kömbesinden de bahsetmeli.Özellikle bayramlarda kilolarca yapılır bu kurabiye.Odun fırınlarında pişer.Sabahlara kadar fırınların önünde kuyruk olur.O heyecenı yaşamanın zevki apayrıdır memleketimde.Bu kurabiyelerin içinde 7 çeşit baharat bulunur ve neredeyse bir yıla kadar bayatlamaz.Her evde koca koca kavanozlarda sürekli bulunur.

Malzemeler:250 gram eritilmiş vita yağı
                  125 gram eritilmiş margarin
                  yarım su bardağı sıvı yağ
                  yarım su bardağı su
                  2 su bardağı pudra şekeri
                  1 paket vanilya
                  1 paket kabartma tozu
                  1 yemek kaşığı kömbe baharatı( ben 1 çay kaşığı tarçın,zencefil,yeni bahar,mahlep,damla sakızı,karanfil)
                  aldığı kadar un
Üzerine: susam
İçine:Tereyağında kavrulmuş hurma(hurmaları çekirdeklerinden ayırın minik doğrayıp tere yağında kavurun)


Yapılışı:Tüm malzemeleri katıp ele yapışmayan bir hamur elde edin.Ceviz büyüklüğünde bir parça hamur alın.
Ortasını parmağınızla oyun ve içine hurmalı harç koyun.Ben bazılarını damla çikolatalı yaptım.Hamuru kapatıp,tekrar yuvarlayın.Susama batırıp yassılaştırın ve kalıpla kesin.Normalde kömbe için özel kalıplar var ama bende olmadığı için evdeki kalıpla yaptım,bence gayette güzel oldu şekilleri.Yağlı kağıt serili tepsiye dizin.Isıtılmış 160 derecede pişirin.Normalde beyaz olur ben baharatı bol kullandığım için biraz daha kızarmış oldu rengi.Soğuyan kömbeleri ağzı kapalı kapta bir seneye yakın bayatlamadan saklayabilirsiniz.Bu kömbeleri incirli ya da damla çikolatalı olarakta hazırlayabilirsiniz.

Not:Bu ölçülerden 2 tepsi çıkıyor.
                                     AFİYET OLSUN...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerli.Google hesabınız yoksa anonimi seçerek yorum yapabilirsiniz.Vakit ayırıp yorum bıraktığınız için teşekkürler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...