Yemek tarifi, moda giyim, gezi, paylaşım blogu

17 Ekim 2013 Perşembe

mercimek köfte




Canan Karatay'a göre eğer kilo vermek ve aşırı yağlardan kurtulmak istiyorsak
akşam yemeği en geç akşam yedi ya da sekiz  gibi yenmeli,eğer bir şeyler içilecekse bu şekersiz olmalı.Ayrıca meyvelerin şekeri ve her türlü şeker tatlı zehirdir diyor.Hiçbir zaman aşırı şekilde tüketilmemeli ve geç vakitte yenmemeli.Meyve şekerinin bebeklerde bile karaciğer yağlanmasının başlıca nedenlerinden olduğunu söylüyor.Ayrıca sıkılmış meyve sularının hiç bir faydası olmadığını,bu yüzden sıkılmadan lifleriyle yenmesi gerektiğini vurguluyor.
Canan Karatay bir gün boyunca yediklerini yazıyor;sabah kahvaltı da bir tane kayısı kıvamında yumurta ya da köy tere yağında pastırmalı yumurta ya da omlet iki yumurta ile,1 çay bardağı ceviz,bir avuç kadar peynir,15-20 adet az tuzlu siyah ya da yeşil zeytin,mevsimde ne varsa turp,domates,salatalık,biber,maydanoz.
Öğle yemeği yemediğini söylüyor.Akşam yemeğinde ise 4-5 kalem pirzola.1-2 dilim biftek ve bir kase ev yapımı yoğurt,bazen de etin yanında bir tabak sebze yemeği yediğini söylüyor.Bunların haricinde ise 1,5-2 litre taze limonlu su,3-4 bardak limonlu çay ve 2 fincan kahve içtiğini de ekliyor.
Her ne kadar alışkanlıkları bozmak zor gelse de sağlık için yapılmayacak şey yoktur.Önemli olan sağlığımız bozulmadan tedbir almak.En zoru ekmeksiz yaşamak gibi görünüyor.Biz ekmeği çok seven bir toplumuz çünkü.Her yemeğin suyuna ekmek banarız.Özellikle kahvaltı da çok tüketiriz.Babamın dediği gibi ekmeksiz karnımız doymaz ama birden bire hayatımızdan çıkaramıyorsak en azından azaltabiliriz.Canan Hanımın felsefesi zaten yediğinizi yakıyor ve fazla kilonuz yoksa abartmadan her şey yenebilir.
Mercimek köfte
Mercimek köfte nasıl yapılır?

Malzemeler:1 su bardağı kırmızı mercimek
                  1,5 su bardağı ince bulgur
                  1,5 yemek kaşığı salça
                  1 yemek kaşığı salça biber
                  1 tatlı kaşığı kimyon
                  1 büyük kuru soğan
                   yarım demet maydanoz
                   2-3 dal taze soğan
                   1 çay bardağı zeytin yağı
                   tuz
Yapılışı:Mercimeği yıkayıp üzerini 2 parmak geçecek su ile orta ateşte haşlamaya bırakın.
İyice yumuşayan mercimeklerin üzerine bulguru ilave edip ocağın altını kapatın ve tencerenin kapağı kapalı şekilde soğumaya bırakın.Minik minik doğranmış soğanı yağla birlikte tavada kavurun.Kavrulan soğana salça ve biber salçasını ekleyip beraberce kavurun.Mercimekli bulguru yoğurma kabına alın,salçalı karışımı,tuzu ve baharatı ekleyip iyice yoğurun.İyice yoğurulunca yeşillikleri de ekleyip biraz daha yoğurun ve şeklini verin.Marul ve limonla servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerli.Google hesabınız yoksa anonimi seçerek yorum yapabilirsiniz.Vakit ayırıp yorum bıraktığınız için teşekkürler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...