Yemek tarifi, moda giyim, gezi, paylaşım blogu

22 Ekim 2013 Salı

şehriyeli kuskus pilavı ve karmin(E120)

Karmin duymuş muydunuz?Bazılarmız koladan dolayı biliyorduk aslında.
Bu bir böcek hani şu kolaya rengini veren.Bir ara internette ,tv de baya haber olmuştu.
Kolanın içine konulduğunu duyan baya bir kitle kola içmeyi bırakmıştı.
Açıklamak gerekirse Cochineal adlı böceğin kurutulup ezilmesinden oluşuyor bu boya ve neredeyse kırmızı renk içeren hazır gıdaların hepsinde bulunuyor.Normal şartlarda bir yiyeceğin içinde böcek görsek hemen onu atar ya da dökeriz ama bu şekilde bilmeden  o böcekleri yiyip içiyoruz.Ne kadar iğrenç düşününce.Gıda teröristleri her şeyi bizlere yediriyor ama bizler farkında olamıyoruz.Çilekli puding diyor mesela içinde çilek yok aroma ve boya var.Bir de ürünlerde kullanılan bazı hileler var.Çoğu üründe aroması diyor.Yani gerçekten o ürünün içinde çilek yok.O yüzden ürünleri alırken biraz incelemenizi tavsiye ederim.Kodu E120 olan bu Karmin boyasını evinizde çilekli puding ,süt,kek vs. varsa inceleyin, çoğu ürünün içinde bulunduğunu göreceksiniz.
Doktorun biri bilmeden yıllık yarım kilo karmin tükettiğimizi yazmış.Ne korkunç düşününce yarım kilo böcek mi yedim ıyy diyorum.Ama gerçek bu. FDA (Food and Drug Administration)'a göre bazı insanlara aşırı alerjik reaksiyonlara ve anafilaktik şoka neden olabiliyor.Astıma neden olduğu da gözlenmiş.Bazı durumlarda hiperaktiviteyi arttırdığı da rapor edilmiş.Karmen içeren bir kaç üründen örnek vermek istiyorum.Bu maddeyi en çok kullanan markalar:pepsi,ülker,kent,pınar,cocacola,algida,cappy,nestle vs.
Danone-Danette çilekli puding
Danone çilekli süt
Ülker-İçim çilekli puding
Vivident çilek aromalı sakız
Kent jelibon
Ülker lolipop
Ülker Kremini
Pınar sosis
Pınar jambon vs.
Bir çok üründe kullanılıyor.Eğer sizde benim gibi böcekle yapılmış bir ürünü yemek istemiyorsanız aldığınız ürünleri biraz inceleyin derim.Daha neler öğreneceğiz bakalım.

Geçelim kuskuslu pilavımıza.Bu benim ilk kuskus denememdi.Daha önce hiç almamıştım.Ne kadar büyük bir kayıpmış bana göre.Bulgur ve pirince rakip olabilecek bir tat.Sürekli aynı tarz pilav yemekten sıkılanlar için alternatif.Biz ailecek çok beğendik.Denemenizi öneririm.

Malzemeler:yarım çay bardağı şehriye
                  1 su bardağı kuskus
                  2 su bardağı su
                  sıvı yağ
                  tuz

Sıvı yağda şehriyeleri kızarana dek kavurun.Daha sonra kuskusu katıp beraberce üç dört dakika daha kavurun.Üzerine bire iki ölçü olacak şekilde suyu ekleyin.Tuzu da katıp kaynayana kadar yüksek,kaynayınca kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
                         AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerli.Google hesabınız yoksa anonimi seçerek yorum yapabilirsiniz.Vakit ayırıp yorum bıraktığınız için teşekkürler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...